Jaki wałek do ciasta jest najlepszy?

W sklepach istnieje spory wybór rozmaitych akcesoriów kuchennych. Czasami decyzja, dotycząca zakupu konkretnej rzeczy wcale nie jest prosta. Ot, chociażby zwykły wałek do ciasta – wydawałoby się, nic szczególnego. A jednak…

Przeróżne rodzaje wałków

Wielu osobom ten element wyposażenia kuchni kojarzy się z drewnem. Nic dziwnego, jest to bowiem wciąż bardzo popularny materiał na wałki – ale nie jedyny. W sklepach znaleźć można kolorowe wałki do ciasta, wykonane z silikonu bądź z tworzywa sztucznego. Profesjonalne kuchnie nieraz stosują również wałki ze stali. Ten typ rzadko jest jednak spotykany w kuchniach domowych. Ciekawa opcja to wałek z możliwością regulacji grubości ciasta. Jeszcze inne możliwości daje wałek, wyglądem przypominający… wałek malarski. Dzięki długiemu uchwytowi jego stosowanie może być wygodniejsze.

Jaki wałek do ciasta wybrać?

W tradycyjnej kuchni sprawdzi się spokojnie zwykły, drewniany wałek. Wadą jest fakt, że można go myć wyłącznie ręcznie. Wałki silikonowe to opcja dla pań, lubiących kolorowe akcesoria kuchenne. Ponadto ciasto mniej przywiera do tego typu wałka. Osoby, które przygotowują dużo ciast – począwszy od ciasta na makaron, po ciasteczka świąteczne czy ciasto francuskie, powinny rozważyć zakup wałka termicznego. Można wlać do niego wodę o określonej temperaturze (w zależności od typu ciasta), aby ułatwić sobie wałkowanie. Wybór powinien być przede wszystkim podyktowany praktycznością.

Comments are closed.