Idealna pizza pieczona na kamieniu

Płaskie, okrągłe placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym. W XVII wieku mianem pizzy określano wypiek przyprawiony bazylią i serem lub placek z rybą. Wraz z pojawieniem się pomidorów powstała kolejna wersja pizzy. Tym razem pizza pomidorowa we Włoszech.

Sekret smaku doskonałej pizzy

Na smak pizzy wpływa sposób jej pieczenia. Profesjonalny kamień do pizzy to rozwiązanie, bez którego nie sposób osiągnąć idealnego wypieku. Pizza pieczona na kamieniu ma zdecydowanie głębszy i wyrazisty smak. Do tego jest chrupiąca. Dlaczego tak się dzieje? Wykorzystanie kamienia pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła po całej pizzy. To pozwala stworzyć warunki zbliżone do prawdziwego pieca, w którym pizza piecze się najlepiej.

Zasada działania kamienia do pizzy

Aby kamień spełniał swoją funkcję, wymaga wcześniejszego nagrzania w piekarniku. Układając pizzę na kamieniu trzeba uważać, gdyż jest on niezwykle gorący. Najlepszym rozwiązaniem jest zsunięcie ciasta za pomocą drewnianej łopatki. Po zetknięciu z nagrzaną powierzchnią ciasto już po chwili zaczyna delikatnie wyrastać. Z jednej strony działa na nie ciepło kamienia, a z drugiej temperatura panująca w piekarniku. W efekcie pizza jest gotowa do spożycia w ciągu kilku minut. Aby wyjąć placek z piekarnika najlepiej ponownie użyć drewnianej łopatki. Do czasu ostygnięcia kamień powinien pozostać w piekarniku.

Dowolny kształt, rozmiar i grubość

Na rynku dostępne są dwa główne rodzaje kamieni, granitowy i szamotowy. Ten pierwszy jest zdecydowanie cięższy. Można zakupić również kamień okrągły, kwadratowy lub prostokątny. Wszystkie dostępne są w różnych rozmiarach.

Comments are closed.