Forma do pieczenia tarty

forma-do-tarty

Pieczenie ciast to miłe zajęcie, chociaż nieco czasochłonne. Dlatego bardzo ważne jest posiadanie odpowiedniego sprzętu kuchennego, form do ciast, niezbędnych przyborów, a także dużo chęci do prac cukierniczych. Początkujący kucharz lub cukiernik będzie potrzebował również przepisów, najlepiej sprawdzonych przez kogoś innego lub książki kucharskiej z interesującymi recepturami.

Co to jest tarta

Tarta, czyli kruche ciasto z owocowym lub warzywnym nadzieniem, to dla nowicjusza znakomity „chrzest” piekarniczy. Jest to wypiek bardzo łatwy do przygotowania, zawsze się udaje i znakomicie smakuje. Lecz by była dobrze i równo upieczona potrzebuje odpowiedniego naczynia – idealna jest specjalna forma do tarty.

Odpowiednia forma – gwarancją sukcesu

Do pieczenia tart potrzebna jest odpowiednia foremka. Foremki występują w różnych kształtach, lecz najczęściej używane są okrągłe. Mogę być metalowe, ceramiczne lub z żaroodpornego szkła, ale ważne by każda była niska i miała nieco odchylony brzeg, który pozwoli na wydobycie ciasta z formy bez pokruszenia go. Znakomitą foremką jest blaszka z wyjmowanym dnem.

Formę przed wyklejeniem ciastem należy posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, mąką lub grysikiem.

Niekłopotliwa foremka

W ostatnich latach pojawiła się również forma do tarty z  silikonu. Jest o tyle wygodniejsza, że nie wymaga natłuszczenia, a i wyjęcie z niej ciasta nie stanowi problemu. Poza tym można ją zrolować i umieścić na małej przestrzeni, co jest dodatkowym atutem w niedużej kuchni.

Comments are closed.